logo
Sasja Martel

Sasja Martel

Leef je leven van dag tot dag en de angst voor de dag van je dood verdwijnt

Aanbod

Lezing, workshops en discussieleiding op het gebied van het Jodendom, zoals:
*  de relatie Jodendom – Christendom
*  de joodse wortels van het Nieuwe Testament
*  sterven en rouw in de joodse traditie
*  terminale palliatieve zorg vanuit joods perspectief

*  de zorg in Joods Hospice Immanuel Amsterdam
Contact
sasjael@telfort.nl | 0619878572

Profiel
Sasja Martel (LinkedIn profiel) is de auteur van het boek Sterk als de dood, sterven en rouw in Joods perspectief (2004), een zeer toegankelijk geschreven (en toch wetenschappelijk) handboek dat door de pers zeer bejubeld is. Daarnaast heeft ze vele artikelen geschreven over het Jodendom en de relatie tot het Christendom, en over de zorg aan getraumatiseerde terminaal zieke patiënten. Studie aan de Universiteit van Amster-dam en de Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem.

De rode lijn is en blijft: wanneer voelt iemand zich ten diepste getroost? Heeft dat met houding te maken, en verschilt dit per cultuur?

Ze is gespecialiseerd in de Joodse Traditie en heeft door lessen bij de beroemde geleerde David Flusser de Joodse achtergronden van het Nieuwe Testament  bestudeerd. De lessen van Sasja Martel, workshops en lezingen gaan altijd over de existentiële dingen van het leven. De ontmaskering van het bestaan. Waar mensen op hun puurst zijn is vaak in een hospice, waar leven en dood elkaar bijna raken. Hierdoor vallen maskers af en komt het tot de rauwe bodem van het bestaan en ervaart men ook de betekenis van het leven. Als oprichter van het enige Joodse Hospice in Europa en tevens directeur is ze verantwoordelijk voor de zorg van terminaal zieke mensen, joods en niet-joods. Deze identiteitsgebonden zorg is erg belangrijk, met name in deze tijd waarin men vooral van algemeenheden uitgaat in verband met bezuinigingen. Mochten er trauma’s zijn, dan komen die vaak tijdens ziekte en sterven versterkt naar boven, en dit vereist specifieke zorg en aandacht, die de vrijwilligers met hart en ziel geven. Sasja Martel is modern orthodox joods. Ze is gehuwd en heeft 2 dochters.