logo
Marja Havermans

Marja Havermans

‘Als je het antwoord niet weet, probeer dan de vraag te begrijpen’ (Confucius)

Aanbod
Marja Havermans (LinkedIn profiel):

  • Lezing en gesprek rondom stoïcijnse levensfilosofie
  • Filosofische een-op-een gesprekken over persoonlijke levensvragen.
  • Workshop ‘In dialoog met ouderen’ voor professionals en vrijwilligers die met ouderen werken
  • Socratische gesprekken: in een groep van zeven tot tien deelnemers samen op zoek naar praktische wijsheid. Onderwerpen: vrijheid, vriendschap, tolerantie, verlangen, verzwijgen, jezelf zijn, afhankelijkheid, rijkdom, samenwerking etc. etc.

Contactgegevens 
Wilt u contact met Marja Havermans of meer informatie over Marja Havermans? Mail nu naar info@bezielendesprekers.nl of 06 46200281

Profiel
Marja Havermans werkte in het middelbaar onderwijs als docent lichamelijke opvoeding en Nederlands. Sinds 1991 is ze zelfstandig tekstschrijver en redacteur en werkte onder andere voor Brabantzorg, de gemeente ’s-Hertogenbosch en Trouw/De Verdieping. Ze voltooide de studie filosofie aan de universiteit van Tilburg en bekwaamde zich daarna in de praktische filosofie met opleidingen tot filosofisch consulent en socratisch gespreksleider. Ze is gespecialiseerd in gespreksbegeleiding en in de stoïcijnse levensfilosofie. Mensen nemen nog steeds oude wijsheden uit de praktische filosofie ter hand als het leven uitdaagt, pijn of verdriet doet. Stoïcijnse levensfilosofie legt daarbij de nadruk op drie dingen: 1) onderscheid maken tussen wat wel en niet binnen je macht ligt 2) je richten op wat binnen je macht ligt en zo goed mogelijk leven, met behulp van de stoïcijnse deugden wijsheid, moed, matigheid en rechtvaardigheid 3) je emoties onderkennen en onderzoeken, en met je verstand bijsturen voor zover dat mogelijk is.
Marja voert individuele filosofische gesprekken met mensen over hun levensvragen en/of problemen in werk of relatie. Ze begeleidt socratische gespreksgroepen en ook intervisies van medewerkers en vrijwilligers in een hospice. Marja is als docent filosofie verbonden aan de Volksuniversiteit in Den Bosch. Ze geeft de cursussen Filosofie (met een steeds wisselend onderwerp) en Socratisch gesprek.
Marja Havermans schreef ‘Sterven als een stoïcijn. Filosofie bij ziekte en dood’ (2019). 'Sterven als een stoïcijn' is een pleidooi voor moed: richt je op wat binnen je macht ligt, aanvaard wat daarbuiten ligt. Havermans laat eerlijk zien hoe dit met vallen en opstaan gaat. Geen boek met een wonderrecept, maar met een waardevol advies: train jezelf, je hoeft echt niet te wachten tot je laatste uur geslagen heeft. In samenwerking met Aagje van der Vossen schreef Marja ook Spreken is zilver, vragen is goud. In dialoog met ouderen(2015). Een praktisch boek voor iedereen die met ouderen in gesprek gaat om tot verdieping, inzicht en wijsheid te komen en daarvan samen te genieten.